De gruwel van de Eerste Wereldoorlog mondde uit in een imposante culturele erfenis van gedenktekens, monumenten en begraafplaatsen. Dit boek brengt toen en nu samen: het relaas van de Grote Oorlog, verteld aan de hand van de vaak zeer mooie en dramatische gedenkplaatsen verspreid over het hele Belgische grondgebied. Een relaas boordevol bijzondere invalshoeken en aangrijpende verhalen.

Het verhaal van toen en nu begint op 4 augustus 1914, wanneer nabij de Duitse grens in de buurt van het dorpje Thimister de eerste Belgische militair, een verkenner, sneuvelt en er in 1923 ook een monument krijgt. Het eindigt met de laatste militairen die in Bergen sneuvelen op 11 november 1918.

De Grote Oorlog, toen en nu

Van die ene dode in Thimister gaat het verder naar de graven van een 50-tal burgerslachtoffers in Visé en naar honderden militairen die vielen in de strijd rond de forten van Luik en Namen, waarna we het spoor van de Duitse opmars volgen in Leuven, Brussel, Antwerpen … om ten slotte een ‘hoogtepunt’ te bereiken in de grote knekeltuin van de Westhoek.

De specifieke aanpak van dit boek, opgevat binnen zowel een chronologisch als geografisch kader, levert een uniek inzicht op, omdat het aantal graven gestaag toeneemt met het voortschrijdende oorlogsgeweld.

De overweldigende kleurenpracht en de aparte benadering spreken ook lezers aan die met dit boek in de hand daadwerkelijk willen genieten van enkele van de mooiste en emotioneel aangrijpendste plekjes in België.

‘WO I in monumenten en Begraafplaatsen’ vormt een twee-eenheid met ‘WO II in Monumenten en Begraafplaatsen’, van dezelfde auteur en eveneens verkrijgbaar via deze website. Voor een bijzondere aanbieding bij de aankoop van beide boeken tegelijk, zie verder.

Auteur

Staf Schoeters

Auteur Staf Schoeters (1949) werd vooral bekend als schrijver van historische intrigeromans. Zijn passie voor WO I uitte zich o.a. in de roman ‘Belegerd Verleden’ en het non-fictieboek ‘Het Ansicht van de Grote Oorlog; WO I in 303 postkaarten’. Beide boeken zijn eveneens verkrijgbaar via deze website. 

Dit boek bestellen

Luxe-cover met binnenflappen; formaat 17 x 24 cm. ISBN 9789058268242

272 pagina’s kleur, ongeveer 450 kleur- en zwartwitbeelden van toen en nu.

Prijs 29,95 EUR, excl. 4 EUR portkosten. Totaal: 33,95 EUR.

Aanbieding

Combinatie ‘WO I in Monumenten en begraafplaatsen’ en ‘WO II in Monumenten en Begraafplaatsen’: prijs voor beide is 50 EUR, excl. 4 EUR portkosten. Totaal: 54 EUR.

Uriel bvba, Pierstraat 107, 2840 Rumst.

Rek.nr 860-1053014-61

IBAN BE62 8601 0530 1461

Stuur ter bevestiging een e-mail met uw naam, adres en bestelling naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..