20 augustus 1914. Brussel wordt ingenomen door het Duitse leger.

De verslagenheid is groot. Het Belgische leger, dat zich teruggetrokken heeft binnen de fortengordel rond Antwerpen, lijkt kansloos.

De Duitsers trekken vanuit Brussel door het land van Dender en Schelde richting Parijs.

Dit gebied is een soort niemandsland, nu eens bezet door Duitse troepen, dan weer ingenomen door een allegaartje van Belgische burgerwachten, gendarmen, vrijwilligers en reguliere soldaten.

In de streek heerst chaos en paniek. Er woedt een bloedige guerrillaoorlog tussen de Duitse ‘Ulanen’ (verkenners) en de gewapende burgerwacht. Om steden als Aalst en Dendermonde wordt verwoed gevochten.

Van gendarmen, vrijwilligers en burgerwachten tijdens de eerste oorlogsmaanden

Gent dreigt te worden verwoest door de Duitse artillerie. Sabotageploegen worden her en der uitgestuurd om bruggen en spoorlijnen te vernietigen.

Het is een ‘vergeten’ oorlog, die zeer veel leed onder de burgerbevolking veroorzaakt, niet in het minst door de terreur die de Duitse strijdkrachten zonder veel scrupules uitoefenen op de burgers.


Auteurs

Patrick Goossens & Lieve Meiresonne

Auteurs Patrick Goossens en Lieve Meiresonne bogen zich voor het eerst over dit ‘onbekend’ stuk van de Eerste Wereldoorlog. In dit boek behandelen ze de gebeurtenissen in dit gevaarlijke ‘niemandsland’ tussen de bezetting van Brussel en de aftocht van het Belgische leger naar de IJzer.

Dit boek bestellen

Formaat 17 x 24 cm. ISBN 9789058266149

404 pagina’s met talloze illustraties en kaarten.

Prijs 29,95 EUR, excl. 4 EUR portkosten. Totaal: 33,95 EUR.

Uriel bvba, Pierstraat 107, 2840 Rumst.

Rek.nr 860-1053014-61

IBAN BE62 8601 0530 1461

Stuur ter bevestiging een e-mail met uw naam, adres en bestelling naar

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.