Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de postkaart (of ‘prentbriefkaart’) de voornaamste band tussen militairen en thuisfront.

De postkaart was een onderdeel van wat men de ‘totale oorlog’ ging noemen. Erg vaak was de postkaart drager van een ontroerende communicatie tussen soldaat en geliefde, of soldaat en moeder of vader.

WO I in 303 postkaarten

Af en toe spaarde de soldaat al zijn soldij om een dure geborduurde zijden kaart te kunnen kopen: tijdens de oorlog werden er meer dan tien miljoen geproduceerd.

Een totaal inzicht van de Grote Oorlog is dan ook niet mogelijk zonder een gedegen blik op het massaal gebruik van postkaarten in die periode. 

Wist u bijvoorbeeld dat … ?

… naargelang de diverse posities waarop de postzegel werd aangebracht, dit een geheime boodschap tussen geliefden inhield, variërend van ‘vriendschap’ tot ‘vurige liefde’?

… de eerste postkaarten werden gedrukt in Oostenrijk-Hongarije en ‘Correspondenz-Karte’ heetten?

… Duitse postkaarten een vertekend beeld gaven van de beschieting van Antwerpen, omdat het een fraaier plaatje opleverde te doen alsof er was geschoten vanaf de Scheldedijk?

… het ‘in’ was om vrouwen op postkaarten te laten poseren in gevechtskledij, hoewel zij tijdens de Grote Oorlog geen wapens mochten opnemen?

… grote kunstenaars postkaarten ontwierpen in dienst van de strijdende partijen en dat er schitterende exemplaren in omloop waren naar ingekleurde tekeningen van Joe English, de voornaamste illustrator van de Vlaamse Beweging?

Auteur

Staf Schoeters

Auteur Staf Schoeters (1949) werd vooral bekend als schrijver van historische intrigeromans. Zijn passie voor WO I uitte zich o.a. in de roman ‘Belegerd Verleden’ en het non-fictieboek ‘WO I in Monumenten en Begraafplaatsen’. Beide boeken zijn eveneens verkrijgbaar via deze website. Voor de research van ‘Ansicht van de Grote Oorlog’ ging Staf Schoeters in de betrokken West-Europese landen op zoek naar de mooiste en meest markante postkaarten.

 

Dit boek bestellen

Luxe-cover met binnenflappen; formaat 17 x 24 cm. ISBN 9789058269294

208 pagina’s, incl. de afbeelding van 303 postkaarten uit de tijd van WO I.

Prijs 29,95 EUR, excl. 4 EUR portkosten. Totaal: 33,95 EUR.

Aanbieding

Combinatie ‘WO I in Monumenten en begraafplaatsen’ en ‘Ansicht van de Grote Oorlog’: prijs voor beide is 50 EUR, excl. 4 EUR portkosten. Totaal: 54 EUR.

Uriel bvba, Pierstraat 107, 2840 Rumst.

Rek.nr 860-1053014-61

IBAN BE62 8601 0530 1461

Stuur ter bevestiging een e-mail met uw naam, adres en bestelling naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..